לחם בריאות

בשנים האחרונות, הלחם, אחד מהמזונות הוותיקים ביותר, נמצא תחת ביקורת תמידית מפי חסידי המזון הבריא, וביניהם גם ספורטאים. עיקר הביקורת כלפי מוצר בסיס זה הוא, שמדובר במאכל משמין, וגם לא בריא, בעיקר בגלל כמויות הגלוטן והעמילן שמצויות בו.

במידה ולא קיימת רגישות ספציפית לגלוטן, עיקר הבעיה בלחמים מצויה בקמח הלבן. את הקמח הלבן מפיקים מטחינה של גרעין החיטה, אך בניגוד לקמח מלא, בהפקתו מנפים את הנבט והקליפה של הדגן, שלמעשה מכילים את מירב הרכיבים התזונתיים כדוגמת חלבונים, ויטמינים, וסיבים תזונתיים. כאשר הקמח הלבן מופרד מחלקים אלו ,הוא הופך להיות עשוי רובו ככולו מעמילן, ולפיכך מהווה פחמימה ריקה בעלת ערך תזונתי נמוך וערך קלורי רב. בוודאי מוכרת לכם החוויה של אכילת לחם מלא, ותחושת השובע שנלווית לצריכתו. הסיבה לכך היא שלחם מקמח מלא נספג באופן איטי יותר בדם, ובכך יוצר תחושת שובע לאורך זמן.

כיום ניתן למצוא תחליפים רבים ללחם הלבן המוכר הן במאפיות קטנות וגדולות. המודעות למזונות מלאים ובריאים הולכת וגוברת, והתחליפים לקמח לבן- לרגישים לגלוטן, לטבעוניים לסוכרתיים ולאלו השומרים על תזונה מוקפדת, לצורך פעילות גופנית נהיו זמינים מתמיד. כמו כן ניתן ודי בקלות להחזיר את תחום האפייה לגבולות הבית, ולאפות מאפים ביתיים, ולא רק עוגות ועוגיות, ובכך להיות בטוחים במרכיבים שבו וליהנות מיתרונות הטריות, ומהניחוחות שימלאו את הבית.

 

מתכון ללחם מלא:

החומרים ללחם-

שתי תבניות 20×10 ס"מ

1/2 2 כפות סוכר חום

1 כף שמרים

3/4 כוס מים פושרים

1/4 כוס חלב

1 כף שמן תירס/ שמן חמניות

1 כוס קמח מלא

2 כוסות קמח לבן

1 כפית מלח

1 ביצה טרופה

 

הוראות הכנה-

+ בקערה בינונית, ערבבו את הסוכר והשמרים תוך כדי הוספה של מים פושרים. תנו לתערובת לעמוד כ- 10 דקות עד לקבלת מרקם קרמי.

+ בקערה גדולה, ערבבו את תערובת השמרים עם חלב, שמן, קמח המלא, כוס אחת של קמח לבן, ומלח. ערבבו היטב. הוסיפו את יתרת הקמח הלבן וערבבו היטב שוב. כאשר מתקבל מרקם אחיד העבירו אותו למשטח מקומח, ולושו אותו היטב 10 דקות לפחות, עד שתקבל בצק חלק ואלסטי.

+לאחר הלישה, שמנו קערה גדולה, העבירו את הבצק זלפו מעליו מעט שמן, וכסו את הקערה במגבת דקה או בד נושם.

+תנו לבצק לתפוח, בטמפ' החדר עד שהוא מכפיל את נפחו, (התהליך לוקח כשעה).

+שמנו את התבניות, העבירו את הבצק למשטח מקומח, וחלקו אותו בעדינות לשניים, עצבו אותם לשני כיכרות

+ כל כיכר הניחו בתבנית וכסו במטלית לחה. המתינו לתפיחה של הבצק- ככפול מנפחו. תהליך זה לוקח כ- 40 דקות. בינתיים חממו את התנור מראש ל-200 מעלות צלזיוס.

+ הברישו את חלקם העליון של הכיכרות בבציה טרופה, והכניסו לתנור לכ- 30 דקות, או עד אשר החלק התחתון של הלחם נשמע חלול כאשר תופחים עליו.

עוד על לחם באתר שמרית>>

שתף כתבה זאת

אין תגובות

הוסף את שלך